امنیت به زبان ساده: باج‌افزار چیست و چطور کار می‌کند؟

صفحه اصلیتکنولوژیدستگاه

امنیت به زبان ساده: باج‌افزار چیست و چطور کار می‌کند؟

باج‌افزار یا Ransomware یک‌جور بدافزار است که فایل‌های قربانی خود را رمزگذاری می‌کند. باج‌افزار یک‌جور بدافزار است که فایل‌های قربانی خود را رمزگذاری می‌کند.

پرواز موفق خودروی پرنده AirCar + ویدیو
یوتیوب از حذف ویدیوهای زنده نتایج جعلی انتخابات آمریکا خبر داد
پس از ۶۵۰ هزار سفارش، تسلا ظاهرا سایبرتراک را تا حدی تغییر می‌دهد

باج‌افزار یا Ransomware یک‌جور بدافزار است که فایل‌های قربانی خود را رمزگذاری می‌کند. هکر سپس خواستار باج از قربانی می‌شود و در ازای پول دریافتی، امکان دسترسی دوباره به فایل‌ها را مهیا می‌سازد. در این بدافزارها، کاربر معمولا دستورالعمل مشخصی را برای پرداخت پول باید دنبال کند و مبلغ درخواستی می‌تواند بین صدها دلار تا هزاران دلار متغیر باشد که از طریق بیت‌کوین به هکر پرداخت می‌شود.

باج‌افزار چطور کار می‌کند؟

باج‌افزارها به چند طریق می‌توانند از کامپیوتر قربانیان سر در آوردند. یکی از رایج‌ترین راه‌ها، از طریق اسپم فیشینگ است – یعنی فایل‌های ضمیمه‌ای که از طریق ایمیل به دست قربانی می‌رسد و با فایل‌های قابل اعتماد اشتباه گرفته می‌شود. به محض دانلود و باز شدن، این بدافزارها می‌توانند کنترل کامپیوتر قربانی را به دست بگیرند، خصوصا اگر از ابزارهای مهندسی اجتماعی بهره‌مند شده باشند و کاربر را متقاعد به دادن دسترسی‌های مدیریتی کنند. برخی دیگر از فرم‌های تهاجمی‌تر باج‌افزار، مانند بدافزار NotPeyta، با سوء استفاده از حفره‌های امنیتی به کامپیوترها رخنه می‌کنند و اصلا نیازی به فریب دادن کاربر ندارند.

بدافزار به محض ورود به کامپیوتر قربانی ممکن است دست به کارهای مختلفی بزند، اما رایج‌ترین اتفاق، رمزنگاری تمام یا بخشی از فایل‌های کاربر است. مهم‌ترین چیزی که باید در این باره بدانید آن است که در پایان پروسه، فایل‌های قفل شده را نمی‌توان بدون کلیدی که تنها در اختیار هکر است رمزگشایی کرد. کاربر معمولا یک پیام دریافت می‌کند که در آن توضیح داده شده فایل‌هایش از دسترس خارج هستند و تنها زمانی رمزگشایی می‌شوند که او یک پرداخت بیت‌کوینی غیر قابل ردیابی به هکر داشته باشد.

در برخی از بدافزارها نیز ممکن است مهاجم خودش را جای یک آژانس قضایی جا بزند و مدعی شود که کامپیوتر قربانی به خاطر وجود محتویات هرزنگارانه یا نرم‌افزارهای غیر قانونی، قفل شده و حالا باید «جریمه» لازم را پرداخت. در این شرایط، قربانی به احتمال کمتری با پلیس و دیگر مراجع قانونی ارتباط برقرار می‌کند. اما اکثر مهاجمین زحمت چنین ترفندهایی را به خود نداده و مستقیم سر اصل مطلب می‌شوند.

چه کسی تبدیل به هدف باج‌افزارها می‌شود؟

هکرها به چند روش مختلف سازمان‌های هدف خود را انتخاب می‌کنند. برخی از اوقات، موضوع راجع به فرصت‌شناسی است: مثلا هکرها ممکن است دانشگاه‌ها را هدف قرار دهند چون تیم امنیتی کوچک‌تری دارند و در عین حال، افراد زیادی در شبکه به تبادل فایل می‌پردازند و بنابراین رخنه به آن‌ها آسان‌تر است.

از سوی دیگر، برخی سازمان‌ها تبدیل به اهدافی وسوسه‌برانگیز برای هکرها می‌شوند چون به احتمال زیاد فورا به پرداخت باج تن می‌دهند. برای مثال آژانس‌های دولتی یا تاسیسات پزشکی معمولا نیازمند دسترسی آنی به فایل‌های خود هستند. شرکت‌های قانونی و دیگر سازمان‌هایی که اطلاعاتی حساس دارند نیز ترجیح می‌دهند سریعا مبلغ درخواستی را بپردازند و نام‌شان وارد اخبار نشود.

اما اگر در هیچ یک از این دسته‌بندی‌ها قرار نمی‌گیرید هم نباید خیالتان کاملا راحت باشد: بسیاری از باج‌افزارها به صورت اتوماتیک در سطح اینترنت شیوع می‌یابند.

چطور از ورود باج‌افزار به کامپیوتر جلوگیری کنیم؟

تدابیر امنیتی مختلف را می‌توان برای جلوگیری از رخنه باج‌افزارها به کامپیوتر شخصی به کار بست. با دنبال کردن گام‌هایی که در پایین تشریح می‌کنیم، نه‌تنها در برابر باج‌افزارها به صورت خاص، بلکه در برابر اکثر بدافزارها ایمن خواهید بود. بنابراین در به کارگیری آن‌ها حتی یک لحظه تردید نکنید:

  • سیستم عامل را همواره به‌روز نگه دارید تا تمام آسیب‌پذیری‌های شناخته شده، پچ شوند.
  • تنها در صورتی به نصب نرم‌افزارها و دادن دسترسی ادمین به آن‌ها بپردازید که کاملا از اعتبار و کارکردشان مطمئن باشید.
  • همواره یک نرم‌افزار آنتی‌ویروس روی کامپیوتر نصب داشته باشید تا بدافزارهایی مانند باج‌افزارها را به محض ورود شناسایی کنند.
  • و مهم‌تر از همه اینکه همواره از فایل‌هایتان بکاپ بگیرید، به صورت مداوم و خودکار. این کار از وقوع حمله جلوگیری نمی‌کند، اما آسیب‌های وارده به حداقل خواهد رسید.

آمارها و حقایق مربوط باج‌افزارها

باج‌افزار تجارتی بزرگ است. در دنیای باج‌افزارها پول بسیار زیادی کسب می‌شود و این بازار از ابتدای دهه ۲۰۱۰، به شکلی تصاعدی و چشمگیر رشد کرده. در سال ۲۰۱۷ میلادی، باج‌افزارها خسارتی بالغ بر ۵ میلیارد دلار به قربانیان خود وارد کردند، رقمی که هم با محاسبه باج‌های پرداخت شده و هم ضرر ناشی از حملات به دست آمده. جالب است بدانید این رقم، ۱۵ برابر بیشتر از ضرر ناشی از باج‌افزارها در سال ۲۰۱۵ بوده است.

برخی بازارها به صورت خاص در برابر باج‌افزارها آسیب‌پذیر هستند. بسیاری از برجسته‌ترین حملات باج‌افزارها در بیمارستان‌ها و دیگر سازمان‌های درمانی رخ داده است که هدفی وسوسه‌برانگیز برای هکرها هستند: مهاجمین می‌دانند که وقتی بحث جان آدم‌ها در میان است، این سازمان‌ها به احتمال بیشتری حاضر به پرداخت باج‌های نه‌چندان کلان می‌شوند تا فقط از مصیبت پیش آمده خلاصی یابند. تخمین زده شده که بالغ بر ۴۵ درصد از حملات باج‌افزارها، همین سازمان‌ها و مراکز درمانی را هدف قرار می‌دهند و ۸۵ درصد از آلودگی‌های بدافزاری این سازمان‌ها نیز مرتبط به باج‌افزارها است.

نرم‌افزارهای محافظتی لزوما از شما مراقبت نمی‌کنند. باج‌افزارها مداوما از سوی توسعه‌دهندگان‌شان دستکاری و بازنویسی می‌شوند، بنابراین خیلی از اوقات نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس قادر به تشخیص آن‌ها نیستند. در واقع ۷۵ درصد از کمپانی‌هایی که قربانی باج‌افزار می‌شوند، آخرین ورژن از این نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس را روی دستگاه‌های آلوده خود به اجرا در می‌آورند.

باج‌افزارها دیگر مثل قبل استفاده گسترده نمی‌شوند. این هم یک خبر خوب: شمار حملات باج‌افزارها از اواسط دهه ۲۰۱۰ به بعد کاهش یافته، هرچند که ارقام ابتدایی آنقدر زیاد بوده که هنوز هم نمی‌توان از ارقام کنونی چشم‌پوشی کرد. در سه‌ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۷، باج‌افزارها بالغ بر ۶۰ درصد از بدافزارهای موجود را تشکیل می‌دادند و این رقم اکنون به ۵ درصد رسیده.

آیا باید باج‌ها را پرداخت؟

اگر سیستم شما به بدافزار آلوده شده و تمام اطلاعات حیاتی از دست رفته باشد، آیا باید به هکرها باج داد؟

در تئوری، مراجع قضایی همواره کاربران را ترغیب به عدم پرداخت پول به هکرها کرده‌اند، زیرا چنین کاری باعث می‌شود که هکرها صرفا به ساخت باج‌افزارهای بیشتر ترغیب گرددن. با این همه بسیاری از سازمان‌هایی که گرفتار این مشکل می‌شوند دیگر چنین ذهنیت‌هایی برایشان اهمیت ندارد و شروع به تحلیل میزان ضرر می‌کنند، به عبارت دیگر، به مقایسه پول درخواستی و ارزش اطلاعات رمزنگاری شده می‌پردازند. آمارها نشان می‌دهند که گرچه ۶۶ درصد از کمپانی‌ها می‌گویند هیچوقت حاضر به پرداخت باج نمی‌شوند، اما در عمل ۶۵ درصد از آن‌ها پول درخواستی هکرها را می‌پردازند.

مهاجمین معمولا پول درخواستی را نسبتا پایین نگه می‌دارند: چیزی بین ۷۰۰ الی ۱۳۰۰ دلار. به این ترتیب، کمپانی‌ها در مدت‌زمانی کوتاه به پرداخت پول تن می‌دهند. برخی با‌ج‌افزارهای پیشرفته‌تر هم قادر به تشخیص نقطه جغرافیایی کامپیوتر آلوده هستند و رقم را طوری تعیین می‌کنند که با وضعیت اقتصادی کشور سازگار باشد. به این ترتیب، شرکت‌های حاضر در کشورهای غنی، پول بیشتری نسبت به شرکت‌های حاضر در کشورهای فقیر می‌پردازند.

گاهی هکرها می‌گویند که اگر در پرداخت باج سرعت عمل نشان دهید، از نوعی تخفیف برخوردار خواهید شد و به این ترتیب، قربانی را ترغیب می‌کنند که پول را پیش از تفکر بیشتر راجع به شرایط بپردازد. به صورت کلی رقم تعیین شده به‌گونه‌ای است که هم ارزش زحمات هکرها را داشته باشد و هم آنقدر کم باشد که قربانی به پرداخت آن تن بدهد. جالب اینکه برخی کمپانی‌ها هم در بودجه امنیت خود، پولی را برای باج‌گیری‌های احتمالی کنار می‌گذارند. مثلا برخی شرکت‌های بریتانیایی، مقداری بیت‌کوین را به صورت رزرو نگه داشته‌اند تا فقط در زمان آلودگی سیستم‌ها به باج‌افزار از آن‌ها استفاده کنند.

چند چیز را باید در خاطر نگه داشت: مهم‌ترین چیز اینست که در این شرایط، شما دارید با مجرمان سر و کله می‌زنید. این مجرمان ترفندهای گوناگون را به کار می‌گیرند. گاهی از اوقات داده‌های شما اصلا رمزنگاری نشده،‌ بنابراین پیش از پرداخت پول باید مطمئن شوید که با پدیده‌ای دیگر به نام «وحشت‌افزار» روبه‌رو نشده باشید. از سوی دیگر، پرداخت پول به صورت تضمین شده به آزاد شدن اطلاعات منجر نمی‌شود. گاهی مجرمان پول‌تان را گرفته و فرار می‌کنند و شاید اصلا مکانیزم رمزگشایی را درون بدافزار خود تعبیه نکرده باشند. اما در این صورت هکرها بدنام می‌شوند و دیگر قادر به درآمدزایی نیستند. به همین خاطر است که در ۶۵ الی ۷۰ درصد مواقع، اطلاعات‌تان واقعا بعد از پرداخت پول آزاد می‌شوند.

چند مثال از باج‌افزارها

باج افزار

اگرچه باج‌افزارها از دهه ۱۹۹۰ میلادی وجود داشته‌اند، اما طی ۱۰ سال اخیر بیشترین میزان موفقیت را تجربه کرده‌اند. عمدتا به خاطر ظهور متدهای پرداخت غیر قابل ردگیری مانند بیت‌کوین. برخی از بدترین باج‌افزارهای تاریخ، به شرح زیر هستند:

  • CryptoLocker یک باج‌افزار مدرن بود که در سال ۲۰۱۳ منتشر شد و در پیک خود، بالغ بر ۵۰۰ هزار دستگاه را آلوده کرد.
  • TeslaCrypt در زمان وحشت‌افکنی خود، به صورت خاص از طریق فایل‌های مرتبط با بازی‌های ویدیویی منتشر شد.
  • SimpleLocker نخستین باج‌افزاری بود که به صورت گسترده، موبایل‌های هوشمند را هدف قرار داد.
  • WannaCry به صورت اتوماتیک و با استفاده از EternalBlue از یک کامپیوتر به کامپیوتر دیگر راه می‌یافت. EternalBlue اسکپلویتی بود که توسط آژانس امنیت ملی آمریکا توسعه یافت و بعد توسط هکرها به سرقت رفت.
  • NotPetya نیز از EternalBlue استفاده کرد و یکی از محبوب‌ترین باج‌افزارهای هکرهای وابسته به روسیه بود که علیه کشور اکراین فعالیت می‌کردند.
  • Locky در سال ۲۰۱۶ شیوع یافت و به صورت خاص سیستم‌های بانکی را هدف قرار می‌داد. یک ورژن دیگر از آن به نام Osiris نیز از طریق کمپین‌های فیشینگ شیوع یافت.
  • LeatherLocker برای نخستین بار طی سال ۲۰۱۷ و در دو اپلیکیشن اندرویدی به نام‌های Booster & Cleaner و Wallpaper Blur HD یافت شدند. به جای رمزنگاری فایل‌ها، این بد‌افزار صفحه هوم را قفل می‌کرد تا دسترسی به داده‌ها محدود شود.

کمک به فرایند خواب

لامپ‌های هوشمند حتی می‌توانند کاری کنند که افراد راحت‌تر به خواب بروند. برخی از این لامپ‌ها می‌توانند رنگ‌هایی را ایجاد کنند که موجب کمک به تنظیم میزان ملاتونین موجود در بدن می‌شود. این لامپ‌ها با بهره‌گیری از نورهای مختلف، در هنگام روز میزان ملاتونین بدن را کاهش می‌دهند و با نزدیک شدن به زمان خواب، این رنگ‌ها را تغییر می‌دهند تا میزان ملاتونین بدن افزایش پیدا کند.

فروشگاه اینترنتی دیجی‌استایل (بخش پوشاک گروه دیجی‌کالا) پس از گذشت یک سال و نیم از آغاز فعالیت تخصصی خود در حوزه مد و فشن، برای گسترش همکاری خود با طراحان و تولیدکنندگان ایرانی، برنامه‌های تازه‌ای دارد تا به این وسیله دسترسی مشتریان ایرانی را به تولیدات ملی در این حوزه افزایش دهد.

رفلاکس معده به چه دلیل اتفاق می‌افتد؟

قبل از آنکه مواد غذایی ممنوعه برای رفلاکس معده معرفی شوند، ابتدا باید بدانید که بازگشت اسید معده به چه دلیل اتفاق می‌افتد. به محض آنکه فرد غذا بخورد، اسیدهای سیستم گوارش فعالیت خود را آغاز می‌کنند. آنزیم‌ها برای بهبود فرآیند هضم و گوارش و جذب مواد غذایی ترشح می‌شوند. این مرحله یکی از مراحل مهم در فرآیند گوارش به شمار می‌رود چرا که مواد غذایی ارزشمند موجود در وعده مصرف شده، از طریق خون به اندام‌های بدن هدایت می‌شوند تا مورد استفاده آنها قرار بگیرند.

آیا تا به حال فکر کرده‌اید بعد از مصرف غذا چه اتفاقی در بدن می‌افتد؟

  • در صورتی که به خوردن غذاهای تند عادت دارید، باید بدون شک و هرچه سریع‌تر به فکر اعمال تغییر در رژیم غذایی خود باشید.
  • کافئین ترکیبی است که رفلاکس معده را تحریک می‌کند و تولید اسید را در معده افزایش می‌دهد. پیشنهاد می‌شود به جای قهوه از چای سبز یا دم‌نوش‌های گیاهی و مفید دیگر استفاده کنید.
  • شکلات یکی دیگر از مواد غذایی ممنوعه است که اگر از رفلاکس معده رنج می‌برید، باید از مصرف آن اجتناب کنید زیرا این ماده غذایی موجب آرام و شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می‌شود. میزان زیاد چربی، کافئین و تئوبرومین موجود در شکلات تولید اسید معده را تحریک می‌کند.
  • برای مصرف آب پرتقال به دلیل خواص مفید و مواد مغذی موجود، فقط آن را بعد از یک وعده غذایی کامل و مناسب بنوشید تا اثرات اسیدی‌اش کاهش یابد. می‌توانید برای کاهش این تأثیرات منفی، میوه‌های مرکبات را با سبزیجات هم ترکیب کنید.
  • شیر و دیگر محصولات لبنی حاوی مقدار زیادی چربی و کلسیم هستند. این ترکیبات بیشتر از مواد غذایی دارای منشأ گیاهی موجب پیچیده شدن فرآیند هضم می‌شوند. البته این گفته‌ها به آن معنا نیست که به هیچ وجه نباید لبنیات بخورید، بلکه باید بهترین زمان مصرف آنها را شناسایی کنید. زمان مناسب مصرف لبنیات برای افراد دارای رفلاکس معده، معمولاً در صبح زود در نظر گرفته می‌شود تا زمان کافی برای شکستن مواد مغذی و جذب در اختیار بدن قرار گیرد. اگر لبنیات را در شب مصرف کنید، در حین خواب به بازگشت اسید معده دچار می‌شوید.

چای سبز

چای سبز یکی از خوردنی‌هایی است که برای چربی سوزی بدن بسیار مفید است. مصرف معمولی چای سبز موجب کاهش وزن و افزایش چربی سوزی می‌شود. چای سبز برای لاغری طرفداران بسیاری دارد و به گفته محققان ماده خاصی به نام کاتچین که یک آنتی‌اکسیدان است، باعث بیشتر شدن سوخت‌وساز و متابولیسم و به دنبال آن چربی سوزی می‌شود.

توضیحات مربوط به تصویر

پر درآمد ترین بازیگران سال ۲۰۲۰ میلادی (H1)

شاید در داستان‌ها و آثار سینمایی نام سرزمین گمشده «آتلانتیس» را شنیده باشید که به زیر آب فرو رفته است. این بار با خبر اکتشاف سرزمین جدیدی مواجه شده‌ایم که کمی به ماجرای آتلانتیس شباهت دارد.

در حدود ۲۴۰ میلیون سال پیش، نقشه زمین با آن‌چه اکنون می‌بینیم تفاوت بسیاری داشت. در آن زمان خشکی زمین شامل یک ابر قاره بسیار بزرگ بود که پانگه‌آ نامیده می‌شود. بعدها پانگه‌آ به دو قسمت تقسیم شد: لوراسیا در شمال و گُندوانا در جنوب.

بازسازی تاریخ ژئولوژیکی آدریای بزرگ‌تر(H2):

  • ون هینسبرگن و همکارانش برای پی بردن به تاریخ «آدریای بزرگ‌تر» حدود یک دهه به جمع آوری داده‌های ژئولوژیکی از کشورهای مختلف در اروپا، آمریکای شمالی و غرب آسیا مشغول بوده‌اند.
  • آهن‌رباهای طبیعی تشکیل شده در پوسته زمین می‌تواند به دانشمندان کمک کند تا حرکت زمین ساختی این صفحه را در ۲۴۰ میلیون سال قبل ردیابی کنند. زمانی که مواد گداخته در مرز بین دو صفحه متحرک سرد شوند، سنگ‌هایی را به دام می‌اندازند که مواد معدنی مغناطیسی آن‌ها با قط‌ب‌های مغناطیسی زمین هم‌سو می‌شوند. این سنگ‌ها انطباق ایجاد شده را حفظ می‌کنند؛ در نتیجه دانشمندان می‌توانند از جهت‌گیری آن‌ها برای محاسبه مکانی در سطح زمین کمک بگیرند که مواد مغناظیسی میلیون‌ها سال قبل در آنجا قرار داشتند.
  • دانشمندان این پروژه، سنگ‌های مغناطیسی ۲۳۰۰ مکان باستانی در سراسر منطقه مدیترانه را مورد بررسی قرار دادند. آن‌ها از داده‌های به دست آمده برای شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای حرکت صفحه‌های زمین ساختی در فواصل قبل، حین و بعد از غرق شدن «آدریای بزرگ‌تر» در گوشته استفاده کردند.

صدها شرکت بین‌المللی و ده‌ها هزار بازدیدکننده(H3):

صدها شرکت بین‌المللی و ده‌ها هزار بازدیدکننده‌ به استقبال از این رویداد رفتند که شامل بیش از ۳۰۰ اختراع مختلف بود. نمایش مد این رویداد در حیاط ساختمان شهرداری لندن اجرا شد. در آیین افتتاحیه‌ی این رویداد لباسی رونمایی شد که توسط پرینتر سه‌بعدی تهیه شده است. طراحی و تولید این لباس را مجموعه‌ Mode-clix انجام داده است. این اولین نسل ربات مانکن مجهز به سر سخنگو ازنسل هولگرامی است که توسط کمپانی Headworks ساخته شده است. در تصویر هولوگرام یا تمام نگاره امکان ثبت تصویر از سه بعد وجوددارد که باعث برجسته بینی تصویر می شود. ناظر با حرکت دادن سر خود تاثیر ناشی از اختلاف منظررا حس خواهد کرد. و در نتیجه امکان دیدن تصویر ازجهات مختلف آن وجود دارد.

نظرات

وردپرس: 0